środa, 29 stycznia 2014

Sambuca


Tym drinkiem naprawdę możesz oczarować drugą połówkę. Szczególnie wtedy kiedy ona jeszcze o tym nie wie, że jest na twoim celowniku. Uwaga ostry!!! :p



Składniki

40ml likeru sambuca
1 łyżeczka brązowego cukru
cynamon

Przygotowanie

Na początek należy przedziurawić serwetkę i przełożyć przez nią łamaną słomkę. Następnie do kieliszka nalać sambucę i dodać łyżeczkę cukru. Składniki podpalić,okręcając kieliszek, leżący na szklance od whisky, aby cukier mógł się skarmelizować. Wtrakcie palenia się alkoholu do podpalonego roztworu dosypywać co chwilę odrobinę cynamonu, uzyskując podpalaną mgiełkę jak na obrazku. Po chwili sambucę należy przelać do whiskówki (inwencje efektownego przelewania płonącej sambuci pozostawiamy Tobie),a następnie whiskówkę przykryć kieliszkiem aby odciąć powietrze i ugasić płomień. W tym momencie odwrócony kieliszek z oparami umieszczamy na serwetce ze słomką. Najpierw należy wypić zawartość whiskówki a następnie przez rurkę wciągnąć opary z kieliszka.

Źródło: Drinkomania.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz