wtorek, 28 stycznia 2014

Liczi Mojito

Mojito z dodatkiem liczi – i to podwójnym, bo dodajemy nie tylko owoce, ale ja jednak wole standardowe wersje.
Liczi to nie jest coś, co specjalnie często gości w mojej kuchni – trochę za dużo roboty z obieraniem, a za mało efektu jak dla mnie ;) Zdecydowanie ładniej ten owoc wygląda w skorupce niż po obraniu i wypestkowaniu
. Ale już likier o smaku liczi bardzo mi odpowiada. Dlatego do Liczi Mojito dodaję i likier i kilka owoców. A poza tym to, co w mojito jest najważniejsze, czyli sporo mięty, dużo limonki, trochę cukru, rum i woda gazowana. Zachęcam do spróbowania tej wersji mojito.
Składniki:
  • 40 ml rumu
  • 30 ml likieru liczi
  • pół limonki
  • kilka listków mięty
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 3 sztuki liczi – obrane i wypestkowane
  • kruszony lód
  • woda gazowana do dopełnienia
Przygotowanie:
Do szklanki wrzucam limonkę pokrojoną w małe kawałki, zasypuję cukrem, dodaję miętę i ugniatam muddlerem. Dodaję liczi i ugniatam jeszcze raz leciutko. Wlewam alkohole i mieszam wszystko delikatnie łyżką. Zasypuję kruszonym lodem i uzupełniam wodą gazowaną.
Źródło: 2drink.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz