wtorek, 28 stycznia 2014

Mojito Rosso


Kolejna wersja mojito – tym razem z dodatkiem wermutu Rosso, ale naprawde odjazdowa.
Trwa karnawał, a to znakomita okazja, by poeksperymentować ze smakami drinków. Mojito to jeden z Waszych ulubionych drinków – i najpopularniejszy przepis na blogu w zeszłym roku. Klasyczne mojito
ma smak miętowo-limonkowy, ale można przygotować je w bardzo wielu wariantach, np. z dodatkiem różnych owoców lub alkoholi. Tym razem zapraszam do spróbowania  Mojito Rosso, czyli mojito z dodatkiem wermutu Ciociosan Rosso. Nie dość, że drink ma dzięki niemu piękny kolor, to jeszcze smak jest godny zapamiętania i powtórzenia.
Składniki:
  • 40 ml białego rumu
  • 40 ml Ciociosan Rosso
  • Pół limonki
  • Kilka listków mięty
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • Kruszony lód
  • Woda gazowana do dopełnienia
Przygotowanie:
Całą limonkę kroję wzdłuż na pół i do przygotowania jednego drinka wykorzystuję tylko jedną połówkę. Kroję ją na 6 mniejszych kawałków, wrzucam do wysokiej szklanki, dodaję cukier i miętę. Wszystko razem ugniatam muddlerem. Wlewam alkohole i delikatnie mieszam łyżką. Dodaję lód i dopełniam wodą gazowaną. Do dekoracji dodaję jeszcze listek mięty na wierzch drinka.
Źródło: 2drink.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz