czwartek, 30 stycznia 2014

Peach Morning

Ten drink to tak naprawdę coś w stylu granity – dużo lodu, trochę owoców, ale i sporo alkoholu. W mojej wersji Peach Morning Cocktail jest z rumem, ale rum można zastąpić wódką, brzoskwiniowym likierem, a nawet ginem czy tequilą. Można także przygotować bezalkoholową wersję
– zamiast rumu użyć np. soku brzoskwiniowego lub pomarańczowego w części z brzoskwinią, a w drugiej części po prostu zostawić sam sok żurawinowy. Albo w drugą stronę – nieco zwiększyć ilość rumu, bo drink jest raczej z tych delikatnych.

Składniki (na 2 drinki):

  • dwie połówki brzoskwini z puszki
  • 2×40 ml rumu
  • 200 ml soku żurawinowego
  • kilkanaście kostek lodu
Przygotowanie:
Do blendera z funkcją kruszenia lodu wrzucamy połowę lodu, brzoskwinię pokrojoną w ćwiartki, dolewamy 40 ml roku i miksujemy, aż lód się rozdrobni (powinien być albo bardzo drobno pokruszony, albo wręcz taki lodowy miał). Przelewamy do dużej szklanki lub kieliszka koktajlowego, wypełniając naczynie w połowie. Wstawiamy do zamrażalnika na chwilę i przygotowujemy drugą część drinka. Do blendera wlewamy 40 ml rumu, sok żurawinowy i dodajemy resztę lodu. Miksujemy. Wlewamy do szklanki, ostrożnie, żeby utworzyć drugą warstwę. Podajemy ze słomką i dekoracją z wisienki koktajlowej i pomarańczy lub karamboli.
Źródło: 2drink.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz